Friday, July 3, 2009

Rolat sa bananama


Krema:
750 ml. mlijeka
5 kashika shecera
5 kashika brashna
2 vanilin shecera
250 g. margarina
150 g. shecera u prahu

Priprema kreme:
500 ml. mlijeka prokuhaj sa 5 kashika shecera. Kad mlijeko i shecer prokuhaju dodaj u to unaprijed izmiksano 250 ml. mlijeka sa 5 kashika brashna. Kuhaj kao puding na laganoj vatri uz stalno mijeshanje dok se ne zgusne.
Kad se ohladi dodaj pjenasno umuceni margarin sa shecerom u prahu.

Kora:
5 bjelanaca
6 kashika shecera
5 zumanaca
4 kashike shecera u prahu
3 kashike brashna
2 kashike mljevenih oraha
1/2 prashka za pecivo

Priprema kore:
Zumance, shecer u prahu, brashno, orahe i prashak za pecivo umutiti.
Posebno napraviti shlag od bjelanaca i shecera.
Ove dvije mase umutiti zajedno i ujednachenu masu staviti u pouljenu i pobrashnjenu tepsiju.
Pechen biskvit odma istresti na vlaznu kuhinjsku krpu i umotati u roladu. Ostaviti ga malo da odstoji i pazljivo odviti.
Unutrashnju povrshinu premazati kremom i na nju poduzno rasporediti red banana. Banane premazati limunovim sokom da ne pocrne. Ponovo urolati, pazeci da banane ostanu u sredini. Vanjsku povrshinu premazati preostalom kremom i ukrasiti po zelji (shlag i jagode).


Photobucket


Photobucket


Photobucket

No comments:

Post a Comment